Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM: 4G-dataverkeer groeit sterk

door Anniek Kruijer

Het 4G-dataverkeer is in het derde kwartaal van 2015 gegroeid met 25 procent. Dat blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De flinke toename kan verklaard worden door de uitrol van de landelijke 4G-dekking van de meeste providers en de grotere databundelsHet aantal sms-berichten daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 10 procent, maar het het aantal mobiele belminuten is weer licht gestegen. 

Grote bundels en 4G-dekking

Het datavolume via een 4G-verbinding is gestegen van bijna 15 miljard MB tot ruim 18 miljard MB. Ook het datagebruik per persoon blijft toenemen. De sterke groei kan verklaard worden doordat alle mobiele aanbieders nu grotendeels een landelijke 4G-dekking hebben en doordat mobiele klanten steeds vaker beschikken over een 4G-smartphone met een grote 4G-databundel. Volgens Bellen.com verbruiken Nederlanders met mobiel internet per maand gemiddeld 700 MB per maand. Dat was een jaar geleden 520 MB. 

telecommonitor-acm-q3.jpg

Verbruik derde kwartaal: 31,4 miljard MB

Wat we kunnen opmaken uit de cijfers van de ACM is dat er in Q2 van 2015 meer data via 4G werd verbruikt dan via 3G. Vanaf dat kwartaal werden de cijfers van de twee netwerken gesplitst. In het begin van 2015 werd er bijna 21 miljard MB verstookt. Het tweede kwartaal werd dit 27,6 miljard MB (14,7 miljard MB via 4G en 12,9 miljard MB via 3G). Een kwartaal later steeg dit met bijna 4 miljard MB extra via 4G. Ook 3G gebruikers zijn iets meer gaan internetten. Totaal is er het derde kwartaal 31,4 miljard MB verstookt. Dit is te vergelijken met ongeveer 24 miljoen uur YouTube video's kijken in HD. 

Daling vaste telefonie

Bellen via de vaste telefoon daalde in een jaar tijd met 16 procent tot 3,75 miljard minuten. Volgens de onderzoekers is hier deels sprake van een verschuiving naar mobiel bellen. Het aantal mobiele belminuten is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar dan ook licht gestegen, maar het aantal sms'jes zakte wel met tien procent.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het aantal simkaarten blijft groeien. In totaal zijn dit er 23,3 miljoen (inclusief M2M kaarten, voor bijvoorbeeld alarmsystemen). Dit is toch zo'n 220.000 meer dan een kwartaal eerder. 

De data voor de mobiele markt voor dit onderzoek zijn aangeleverd door KPN, T-Mobile en Vodafone. Vanaf het tweede kwartaal ook door Tele2.

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie