Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

ACM: 63 procent groei in mobiel dataverkeer

door Marit Veldkamp 1 reactie

In 2016 werden minder sms’jes verstuurd, werd er meer mobiel gebeld en is het mobiel dataverbruik explosief toegenomen.​ Totaal werd er 185 miljard MB verbruikt, een stijging van meer dan 500% in vier jaar tijd. Daarnaast groeit het Internet of Things in ons land sterk.  Dat en meer blijkt uit de telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

mobiel-dataverkeer-groot.jpg

Combinatiepakketten

Ook worden er steeds vaker combinatiepakketten afgesloten, waarbij een mobiel abonnement gecombineerd wordt met vaste telefonie, internet en televisie. Het aantal huishoudens met een vier-in-één-bundel ('quadplay') is bijna met éénderde gegroeid tot bijna 800.000 aansluitingen. Het aantal drie-in-één pakketten ('tripleplay') is in 2016 met 245.000 aansluitingen gegroeid (+6%), terwijl  het aantal twee-in-één-bundels gedaald is (-12%).

Sterke groei mobiele aanbieders zonder eigen netwerk (MVNO's) 

ACM-Mobiel_marktaandeel_2016.jpg

In 2016 is het aantal mobiele bundels (abonnementen met data en bellen) sterk toegenomen (+ 9%). Vooral de aanbieders zonder eigen mobiel netwerk zijn flink gegroeid. Zij kopen toegang in bij één van de vier operators met een eigen netwerk t.w. KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. 

Het aantal abonnementen van zulke partijen als bijvoorbeeld Simyo, Ben, hollandsnieuwe, Simpel, Youfone en Robin Mobile is in 2016 met maar liefst 19% gestegen. Volgens de toezichthouder is hun marktaandeel nu evengroot als dat van Vodafone. Bij de vier mobiele operators met een eigen netwerk was de groei met 2,5% een stuk lager. Van de netwerkoperators is KPN nog steeds de grootste en Tele2 de kleinste.
Klik op de grafiek voor de marktaandelen van de mobiele aanbieders.  

Dataverbruik

ACM-dataverbruik_2016.jpg

Over heel 2016 werd in totaal 185 miljard MB verbruikt, een stijging van 63% ten opzichte van 2015. Opvallend hoe het verloop van het dataverbruik bij de providers was. In de grafiek zijn zowel dalingen als stijgingen te constateren.We zijn zeer benieuwd hoe het dataverbruik deze zomer zal zijn, nu het niks extra's meer kost als je in EU-landen gebruik maakt van je mobiele telefoon!

Internet of Things: 097-nummers

Op de mobiele markt is het aantal aansluitingen voor apparaten die communiceren via internet ook sterk aan het toenemen. Het gaat dan om simkaarten met een 097-nummer* voor zaken als vuilnisbakken, alarmsystemen en rookmelders. Waren dat vier jaar geleden 1,2 miljoen simkaarten, eind 2016 zijn dat er bijna 4 miljoen. 

* Waarom 097-nummers in plaats van 06-nummers? 
Steeds meer energiemeters, navigatiesystemen en tablets krijgen een simkaart met telefoonnummer. Er zijn in Nederland niet genoeg 06-nummers voor alle apparaten met simkaart. 10-cijferige 06-nummers zijn gebruiksvriendelijk en herkenbaar. Ze moeten beschikbaar blijven voor mensen die zelf bellen. Als 06-nummers opraken, heeft dat grote financiële en maatschappelijke gevolgen. Daarom heeft de overheid een nieuwe, 12-cijferige nummerreeks in gebruik genomen. Deze nummerreeks begint met 097 en is alleen bedoeld voor mobiele datacommunicatie.

Gepubliceerd: dinsdag 15 augustus 2017
Geactualiseerd: woensdag 10 juni 2020

Marit Veldkamp
Marit Veldkamp Accountmanager
Ik ben Marit, sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager ben ik verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor ben ik goed op de hoogte wat er speelt in de markt. Daarnaast houd ik mij samen met mijn collega's bezig met de Telecomwebsites om jou van de meest actuele vergelijkingen te kunnen voorzien!

Reacties (1)

Geplaatst door: A.Q.Bolle ()

Beste Anniek,
Ik heb nu een goedkoop ( €9,-)hollands nieuwe tel.abonnement.
ik bel weinig. In Jan.wil ik naar Zuid Afrika en wil m'n iphone voor navigatie gebruiken en onderweg via 't net bezienswaardigheden checken. Ik begrijp dat roaming etc. dure consequenties kan hebben. Hoe kan ik het beste handelen? Ander abonnement of daar een chip kopen met te goed? Is toch ook gedoe ? Bij voor baat dank, Arthur

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie