Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Groningen 5G-proeftuin

5G-proeftuin Noord-Groningen.jpg

De Nederlandse 5G-proeftuin in Noord-Groningen is officieel van start gegaan met het sluiten van een overeenkomst door de tien initiatiefnemers op het ministerie van Economische Zaken. Later dit jaar zullen er testen worden uitgevoerd met de opvolger van het 4G netwerk. Het is een van de eerste initiatieven ter wereld op dit gebied.

Waarom Noord-Groningen?

Noord-Groningen is als proeftuin gekozen omdat er veel ruimte is, het aardbevingsgebied een economische impuls verdient en omdat er belangrijke kennisinstituten in de buurt zijn. Zo zijn er de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen plus andere grote organisaties (TNO, EnTranCe en de Energy Academy Europe) die zich op hoog niveau met duurzaamheid en energie bezighouden. Regionale ontwikkelingen en een groeiende behoefte aan een hoge internetsnelheid vinden onderzoekers en uitvinders bovendien interessante uitdagingen om 5G-toepassingen voor te ontwikkelen.

5G

5G staat voor 5e Generatie mobiel internet. Dit is sneller internet dan het huidige 4G-netwerk en de wifi verbinding in huis. 5G zal een gebruikerservaring van glasvezelsnelheid bieden en daardoor zeer geschikt zijn voor nieuwe toepassingen, zoals hotspots voor grote hoeveelheden internetverkeer, virtual reality en andere data-intensieve toepassingen zoals video. Het 5G nietwerk is dus niet alleen beschikbaar voor tablets of smartphones, maar ook voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto's en drones. Met voldoende beschikbaarheid van frequentiebanden boven de 6 GHz, kan de standaard een basis leggen voor superieure mobiele verbindingsmogelijkheden en de verwezenlijking van het Internet of Things.  Naar verwachting zal in 2020 het 5G-netwerk voor iedereen beschikbaar worden. 

Fieldlab 5Groningen

network-cables-cable-patch-patch-cable-46237-large.jpg

5Groningen is een samenwerking van Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen SURF en Hanzehogeschool Groningen. Ze willen zoveel mogelijk praktische toepassingen voor 5G ontwikkelen. Daarom zijn er op de Zernike Campus in Groningen fieldlabs geopend waarin 5G kan worden getest, ontwikkeld, geïmplementeerd en toegepast. Verder wordt onderzocht wat 5G kan betekenen in de sectoren landbouw, zorg, verkeer, logistiek, werkomgeving en energie. Groningen is in Nederland en in Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd gaat worden met 5G. Ook is de proeftuin een van de eerste initiatieven ter wereld op het gebied van 5G. Groningen is gekozen om de belangrijke kennisinstituten in de buurt, het vlakke landschap, de wens om de regio een economische stimulans te geven en de snelle glasvezelverbinding die Eemshaven heeft met de rest van de wereld. In 2017 is het project klaar. 5Groningen wil graag meerjarige pilots doen. Afhankelijk van het succes van de pilots en de financiering willen ze de fieldlabs in standhouden tot 5G voor iedereen beschikbaar is. 

In de fieldlabs worden verschillende nieuwe toepassingen uitgeprobeerd. Voorbeelden hiervan zijn zelfrijdende auto's, proeven met lage vertraging van videobeelden voor de e-health, tests met heel veel aan elkaar geknoopte sensors en toepassingen met communicerende machines. 

Huawei: doorbraak in ontwikkeling

Deze week maakte Huawei bekend dat het 3rd Generation Partnership Project (3GPP) voor het eerst een standaard voor het gebruik van frequenties boven de 6 GHz voor de 5G-verbinding heeft vastgelegd. Dit betekent een doorbraak. Huawei heeft een actieve bijdrage geleverd aan de totstandkoming.

Veel capaciteit

De frequentieband van 6-100 GHz is om twee redenen belangrijk voor de ontwikkeling van 5G. In de eerste plaats omdat 5G veel capaciteit vraagt vanwege de hoge snelheid en hoeveelheid data. En in de tweede plaats omdat de frequenties onder de 6 GHz al voor allerlei andere toepassingen worden gebruikt. Deze combinatie maakt dat frequenties onder de 6GHz de eisen die 5G stelt mogelijk niet aankunnen. Frequenties daarboven, die nog relatief vrij zijn, kunnen dat wel. Hogefrequentietechnologie maakt zo ultrasnelle mobiele verbindingen mogelijk met een datasnelheid van 10 of zelfs 20 Gbps.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie