Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

5G veiling begint 29 juni

door Margot Meendering

Vanaf maandag 29 juni begint de Nederlandse Staat met het veilen van frequenties die nodig zijn voor het 5G netwerk. Wat kunnen we van deze veiling verwachten?

multibandveiling-29-6-2020.PNG

Welke providers doen mee aan de veiling?

Agentschap Telecom, dat de digitale veiling organiseert, heeft de afgelopen periode de aanvragen beoordeeld en de aanvragers laten weten of ze wel óf niet zijn toegelaten tot de veiling. Het is formeel niet bekend welke partijen meedoen aan de frequentieveiling. Waarschijnlijk zijn dit Vodafone, T-Mobile en KPN. We gebruiken met zijn allen steeds meer data. Daarom is het nodig om de bestaande (3G en 4G) frequenties uit te breiden en ruimte te maken voor het 5G netwerk. De frequentiebanden die geveild gaan worden zijn 700MHz, 1400MHz en 2100MHz. De eerstgenoemde is vooral bedoelt voor 5G. De 1400MHz en 2100MHz banden zijn om de capaciteit van het 4G netwerk te vergroten. 

De veiling is dus niet volledig gericht op 5G. Dit is wel het meest vernieuwende onderdeel. Met de nieuwe frequentieruimte kunnen providers een basis leggen voor toekomstige digitale ontwikkelingen. Hierbij kun je denken aan innovaties in de zorg, landbouw (zelfrijdende tractors en bewateringsmethodes) en mobiliteit. 

Hoe vindt de veiling plaats? 

De veiling vindt helemaal digitaal plaats. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat een partij alle beschikbare ruimte opkoopt. Een provider mag maximaal 40% van de beschikbare ruimte in bezit krijgen. Hierdoor blijven er ook in de toekomst ten minste drie aanbieders van snelle mobiele netwerken. Dit moet ervoor zorgen dat kwaliteit, innovatie en prijsconcurrentie in de toekomst gewaarborgd blijven. 

veiling-snelle-frequenties-5g.png

Verwachte opbrengst

De Nederlandse Staat verwacht dat de veiling minimaal 900 miljoen euro gaat opleveren. De vorige multibandveiling, in 2012, heeft aanzienlijk meer opgeleverd: 4 miljard euro. De kavels in de 700 MHz-band moeten het meest opbrengen, die op de 1400 MHz-band zijn het goedkoopst. 

Hoe ver zijn T-Mobile, KPN en vodafone met 5G?

Vodafone is eind april als eerste van de drie grote providers begonnen met de uitrol van 5G. Dit gaat echter om een soort ‘5G Light’ variant. Na de veiling zal waarschijnlijk de dekking en snelheid hiervan verbeteren. In ons achtergrondartikel 'Wat is 5G' lees je hoe ver de andere providers zijn. Ook wat 5G nou precies is en wat je ermee kunt.

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie