Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

5G- en technologielabs in Groningen van start

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

DSH.jpgDe Hanzehogeschool Groningen heeft op 28 juni twee ‘innovatiewerkplaatsen’ geopend waar studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers kunnen samenwerken aan nieuwe technologische toepassingen. 

De Digital Society Hub, de nieuwste innovatiewerkplaats van de Hanzehogeschool Groningen en onderdeel van het Instituut voor Communicatie, Media & IT, wordt een plek waar studenten, docenten, bedrijven, ondernemers en onderzoekers met elkaar werken aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld 5G, Big Data, E-Health, gaming, drones, cybersecurity en interactieve media. 

Het 5G Lab is een lab waar ondernemers samen met studenten, docenten en onderzoekers testen kunnen uitvoeren met de toepassingen van het snelle datanetwerk van de toekomst: 5G. Het lab is het ‘voorportaal’ voor het 5G Fieldlab in Noord-Groningen: ’s werelds eerste testveld voor toepassingen van 5G op het platteland. Het 5G Lab is de eerste bouwsteen van de Digital Society Hub.

Proeftuin

De eerste 5G-netwerken in Nederland worden vooralsnog pas in 2020 verwacht, tot die tijd is Groningen de proeftuin voor de rest van het land. Al sinds 2015 wordt er gewerkt aan 5G-pilots in Groningen. In het begin van 2017 zijn de eerste vijf pilots gestart. Er worden toepassingen getest op het gebied van zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en leefomgeving. Bijvoorbeeld ziekten meten in gewassen op het land. Sensoren meten daarbij de gegevens en dankzij het snelle 5G kunnen deze data snel doorgestuurd worden voor een analyse. Of een diagnoses op afstand stellen, doordat de arts in het ziekenhuis dankzij de snelle verbinding live mee kan kijken in de ambulance.

Het 5G Lab is een initiatief van de Economic Board Groningen. Dat werkt met partners Agentschap Telecom, Ericsson, Hanzehogeschool, Huawei, KPN, Rijksuniversiteit Groningen, SURF, TNO en Vodafone. Noord-Groningen is als proeftuin aangewezen voor het 5G-netwerk.

5G 

Er wordt op meer plekken in Nederland gewerkt aan de ontwikkeling van 5G-netwerken. Zo wil Amsterdam  in 2020 een belangrijke rol gaan spelen bij het invoeren van 5G-netwerken in Nederland. Het is de bedoeling om tijdens het EK 2020 de Amsterdam Arena uit te rusten met een mobiel netwerk op basis van 5G. Het moet onder meer mogelijk worden om op die manier videobeelden in HD-kwaliteit te verzenden en ontvangen. Het stadion wordt de komende jaren opgeknapt en voorzien van de benodigde sensors en netwerkapparatuur in samenwerking met Huawei, KPN, TNO en KPMG.

Ook de Europese Commissie wil dat in 2020 een 5G-netwerk actief is, om de groeiende hoeveelheid internetverkeer aan te kunnen. Men wil in dat jaar in ten minste één grote stad in elk EU-land 5G hebben.

Lees ook: Wat is 5G?

Geactualiseerd: donderdag 29 juni 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.