0900-nummers bron van ergernis

door Anniek Kruijer (17 reacties)

Bellen met een 0900-nummer kan handenvol met geld kosten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. De bond deed het onderzoek naar aanleiding van een oproep naar ergernissen van consumenten over het gebruik van 0900-nummers. Uit de reacties blijkt dat het voor veel mensen frustrerend is dat je als klant van een bedrijf bij het hoge 0900-tarief ook voor de wachttijd moet betalen.

In totaal heeft de Consumentenbond 86 bedrijven uit verschillende branches gebeld die hun klantencontacten via een 0900- nummer onderhouden. Hierbij is geklokt hoelang het duurde voordat uiteindelijk werd opgenomen. Hierbij gold een maximumlimiet van een half uur. De Vliegwinkel en RaketNet hebben deze twijfelachtige limiet gehaald. De duurste nummers die de bond onderzocht zijn die van Canal Digitaal zonder servicepakket (80 cpm), Zon (70 cpm) en Tele2 Internet Helpdesk (60 cpm).

De Consumentenbond pleit ervoor dat bedrijven een manier bedenken om wachtenden geen kosten in rekening te brengen. Niet direct bellen, maar op een andere manier de vraag stellen, bijvoorbeeld via brief of e-mail bespaart soms ergernis en kosten.

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, medewerker van Bencom. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie. Mocht je vragen hebben of gewoon willen reageren op dit artikel doe dat dan vooral hieronder.

Reacties (17)

Geplaatst door: wm

"Niet direct bellen, maar op een andere manier de vraag stellen, bijvoorbeeld via brief of e-mail bespaart soms ergernis en kosten"
Dat kunnen ze mooi zeggen; tele2 heeft het service mailadres verwijderd zodat je alleen nog maar via 0900 kan bellen.

De inkomsten moeten toch ergens vandaan komen als je dubieuze abonnementen aanbied.

Geplaatst door: GC Hoogeveen

Geachte Bellen dot com,

0900 bellen een bron van ergernis? Schrijven blijft niet bespaard!

Al vele jaren woon in ik het buitenland. De laatste jaren is de serviceverlening er in Nederland hard op achteruit gegaan. Nergens is dat beter zichtbaar als je in het buitenland woont en de diensten van Nederlandse bedrijven en instellingen nodig hebt.
Behoorlijke serviceverlening is anno 2009 een uitzondering.Dat kost de inzet van extra personeel en dat is duur. Helaas realiseert men zich dan niet dat op de langere termijn op die manier een slechte naam gekweekt wordt. Is investeren vooruitdenken en wordt ook geinvesteerd in serviceverlening? In Nederland is dat op dit moment niet aan de orde.
Canal Digitaal is zo`n voorbeeld. Wij zijn maar een aantal weken per jaar in nederland en wij wilden ons jaarabonnement omzetten naar een kortere periode. Dat kon niet. Abonnementen worden per jaar afgesloten was het antwoord. Uiteindelijk is er dan in 2009 een eind gekomen aan het abonnement en heb ik gevraagd of na de laatste afschrijving van mijn rekening ook mijn gegevens uit hun bestand verwijderd konden worden. Dat is toch voldoende signaal dat je niet wegloopt met hun serviceverlening nietwaar?
En wat denkt u? Daarna komt er een ongevraagd een brief met een nieuwe chipkaart om het abonnement weer te vernieuwen. Vervolgens stuur ik die ongevraagde kaart retour. Canal Digitaal stuurt me een maand later zowaar een betalingsherinnering. Wat te denken van de volgende tekst in die brief: "Met het vervangen van alle smartcards zijn hoge kosten gemoeid, waarbij CanalDigitaal voor trouwe klanten (...) zoals u, het overgrote deel van de kosten voor haar rekening neemt. Van u vragen we uitsluitend een bijdrage in de verwerkingskosten, a Euro 9,95."
CanalDigitaal noemt in haar schrijven vervolgens een deadline om alsnog de bijdrage in de verwerkingskosten te voldoen. Reageer je niet binnen vier weken dan wordt je abonnement weer verlengd.

Schandelijk. Het is beslist geen wonder dat de mensen in Nederland ontevreden worden en zulke behandelingen moeten trotseren, peperdure telefoontjes moeten plegen om assistentie te krijgen. Klantvriendelijkheid? Vergeet het maar. Tijd dus voor juridische hulp en zonodig publiciteit.

Ik wens alle gedupeerde klanten van CanalDigitaal veel sterkte.

Kees Hoogeveen
Dhaka
Bangladesh

Geplaatst door: bruno leroy

Ik probeer al ruim een week Ikea te bereiken op haar 0900-nummer... steeds wordt er gewaarschuwd dat de wachttijd langer dan gebruikelijk is. Wat is gebruikelijk ? Tot op heden heb ik al 3 keer de hoorn er na 20 minuten terug opgelegd. Nog steeds geen contact.

Geplaatst door: danniet

De organisatie Sunweb geeft geen e-mail adres op voor vragen en ik probeer het door hen opgegeven telefoonnummer 0900-0290 al drie dagen op verschillende tijdstippen te bellen. Een muziekje is mijn deel en geen idee hoelang wachttijden zijn of dat er éberhaupt iemand aanwezig is. Tot nu toe heeft niemand ook niet na 10 minuten wachten. opgenomen.

Geplaatst door: H.Dammers

Ook ik heb klachten over te hoge tarieven inzka 0900nummers
o.a. bij HP/Compac, Speedlinq etc.etc. Beter is het om massaal te protesteren bij de OPTA.

Geplaatst door: J. Smaal

Ik had bij mediamarkt een laptop gekocht, hij ging kapot,moest ik maar een 0900 nr. bellen voor de service. In totaal heeft me dat 30 euro gekost, en wat dacht u van de helpdesk van planet internet? maanden ellende gehad met de verbinding, kapitalen verdienen ze er aan!!

Geplaatst door: joopschimmel

zonnet is een van slechtste provider in mijn ogen.tot 2x toe afsept.2003 t/m 2004 door hun mijn adsl opgezegd bij kpn. totaal aan 330 euro betaald in 2003 6 weken zonder internet,vergoed door zonnet 30 euro; sept 2004 weer opgezegd adsl door zonnet,waarom ionbekend,div tel.aan kpn en zonnet laatste 0,70 per minuut. ik moet betalen door fout personeel zonnet. wat is dat toch machtig als je als personeel iemand zo kan kleineren.heel knap.

Geplaatst door: basvandinteren

Helemaal gek word ik er van, mijn prepaidje was na 13 minuten leeg, geen 0,10 cent per minuut maar ook nog es de extra kostten.
Moeten jullie nou zo je geld verdienen, ongelovelijk en dan nog es het wachten om iemand aan de lijn te krijggen.
Het is een lekker zooitje aan het worden hier in nederland, wie snapt er nog iets van.
Gelukkig kan ik met 1601 behoorlijk wat besparen, helaas niet op de 0900 nummers.
KPN spant de kroon, wie belt hier nou nog mee!
Als je je geld wilt afdragen moet je hier vooral blijven, 0900 gewoon niet meer belen.

Geplaatst door: max

Michael, we zijn het eens! En eindelijk weer eens een prettige reactie van iemand zonder hinderlijke taalfouten, tenzij je $!*&^!! verkeerd gespeld hebt?

Geplaatst door: Michael

Veel bedrijven met zo`n #$%@!*&-nummer zijn dikwijls ook per email bereikbaar! Spui zo je klacht en vraag of ze je terugbellen. Max, ik ben het met je eens!

Geplaatst door: wols

k vind t ook echt belachelijk dat er op deze manier geld wordt verdient. Ook de beschikbaarheid en de mogelijkheden voor dit soort nummers zou aan banden moeten worden gelegd. Blij dat de consumentenbond zich hier mee bezig houd.

Geplaatst door: Roland

Met een telefoonkaart van Budget phone kun je geen 090x lijnen bellen lijkt mij. Verder kun je wanneer je blokkade hebt op 09 lijnen de politie ook niet meer bellen. Hun nummer is 09008844. UPC heeft het wel goed geregeld wanneer je bij hun 09 lijnen blokkeerd kun je wel naar hun klantenservice uiteraard bellen en naar de politie. Verder kun je via je (geheime) pincode alsnog de 090x lijnen bereiken. Dus wanneer je bij UPC astronomisch hoge rekening krijgt kunnen ze altijd zeggen tegen hun klanten dat je code niet goed hebt bewaard om wat te noemen. Bij KPN kun je op geen enkele mogelijkheid 090x lijnen bellen wanneer je er blokkade op hebt gezet. Het blokkeren van 090x nummer is gratis. Bovendien kun je een selectie maken bij KPN kun je b.v. alleen de erotische lijnen laten blokkeren deze beginnen met 0906. Bij UPC moet je helaas alle 090 lijnen blokkeren. Ook de gratis sex lijnen worden bij KPN geblokkeerd bij UPC helaas niet!

Geplaatst door: max

Wat is het probleem? Gewoon alle 0900 oproepen laten blokkeren en je bent van de kosten verlost. Dan kun je inderdaad een aantal organisaties niet meer bellen --> hebben ZIJ pech. Wil je toch incidenteel naar een 0900 nummer bellen, gebruik dan een telefoonkaart, bijvoorbeeld van budgetphone.

Geplaatst door: Frank Jansen

En waarom zouden bedrijven hun 0900 nummers goedkoper maken of de wachtstand goedkopen? Zoals het nu is zijn den 0900 nummers een mooie bron van inkomsten! Zeker in de tijd van de GSM abonementen met belminuten is het een mooie zet om klanten nog wat extra geld uit de zak te halen: buiten de bedrijven zelf verdienen de mobiele providers er ook nog eens iets aan. Niet dat dit wenselijk is, maar het zijn wel extra inkomsten. De enige oplossing is: geen zaken meer met die bedrijven doen. Alleen lastig als je huisarts ook al een 0900 nummer heeft....

Geplaatst door: Arie

oeps houdt op zeg met vliegwinkel.nl
dat je denkt dat je goedkoop uit bent bij vliegwinkel kun je wel vergeten want bij mijn laatste boeking kwam er inderdaad ook nog eens zo een dikke 20 euro 0900 telefoonkosten.

dank u

Geplaatst door: Arie

oeps houdt op zeg met vliegwinkel.nl
dat je denkt dat je goedkoop uit bent bij vliegwinkel kun je wel vergeten want bij mijn laatste boeking kwam er inderdaad ook nog eens zo een dikke 20 euro 0900 telefoonkosten.

dank u

Geplaatst door: Frans Wondergem

Ook in Satellite wordt regelmatig gemopperd over de slechte bereikbaarheid (en daardoor hoge kosten) bij Canal Digitaal, ik overweeg me aan te melden, maar schrik tot op heden terug van deze negatieve ervaringen. Ik heb satellietontvanger, maar kijk NL-programma`s nog steeds via kabel.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.