Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Sim only altijd goedkoper?

door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten

Op zoek naar een nieuwe smartphone en een nieuw abonnement? Providers zijn continu bezig hun abonnementen en sim only’s zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor nieuwe klanten. Hoe ben je het voordeligst uit? Een abonnement in combinatie met een toestel of een sim only met een los toestel? Wij waren in de veronderstelling dat sim only’s in combinatie met een los toestel vaak veel goedkoper zijn. Is dat ook zo?

Drie profielen

Met behulp van de Belwijzer vulden we de gegevens in van drie verschillende profielen, ieder met een eigen bel-, sms- en internetverbruik en in combinatie met een populaire smartphone. Er is gekeken naar zowel 1- als 2-jarige abonnementen van de providers KPN, T-Mobile en Vodafone en de bijbehorende dochterondernemingen Simyo, Ben en hollandsnieuwe. Via webshops vergeleken we de toestelprijzen die geselecteerd zijn bij de sim only’s, waarbij opgemerkt moet worden dat de prijzen vandaag de dag alweer anders kunnen zijn. In de vergelijkingen zijn de aansluitkosten, verzendkosten en thuiskopieheffing niet meegenomen.

Profiel 1: Joost is een kleine beller met gemiddeld internetverbruik
Bij dit verbruik kozen we voor een Samsung Galaxy S4, de losse aanschafprijs bedraagt 374 euro bij Belsimpel. We vonden echter een paar kleinere webshops die het toestel nog goedkoper aanbieden. Via Topprice24 is het toestel te verkrijgen voor 348 euro. We vergeleken bij dit profiel de abonnementen van KPN en Simyo.

100 min. + 50 sms + 250 MB Jaarkosten Losse toestelprijs Totaalkosten (incl toestel)
   Sim only
 
200 min/sms+500 MB
 € 144  € 348  € 492
   Sim only
 
Basis Mobiel 150: 150 min/sms en 250 MB
 € 270  € 348  € 618
 Abonnement i.c.m. toestel
 
Mobiel Basis 150 Standaard 150 min/sms+250 MB
 € 588  € 68  € 656

Joost kan het beste kiezen voor het 1-jarige sim only abonnement van Simyo. Dit scheelt 126 euro t.o.v. KPN en dan ontvang je ook nog eens 50 min/sms meer en het dubbele aan data. Een groot verschil! Kiest Joost toch liever voor KPN? Dan zit er tussen toestelabonnement en sim only maar een verschil van een paar tientjes.

Profiel 2: Eva is een internettende veelbeller
We kozen hierbij voor de Huawei Ascend P7 die bij Coolblue.nl los te verkrijgen is voor 347 euro (excl. verzendkosten), maar wie goed zoekt kan dit toestel nog een paar tientjes goedkoper vinden. Bij PhoneVillage bijvoorbeeld, hier kost de Ascend P7 315 euro. Om een goede vergelijking te maken tussen T-Mobile en Ben hebben we bij dit profiel naar 2-jarige abonnementen gekeken. Ben beschikt namelijk niet over 1-jarige abonnementen.

400 min. + 25 sms + 500 MB Jaarkosten Losse toestelprijs Totaalkosten (incl toestel)
   Sim only
 
Vaak 1000 min/sms en 500 MB
 € 504  € 315  € 819
   Sim only
 
Stel Samen Onbeperkt min/sms en 500 MB
 € 636  € 315  € 951
   Abonnement i.c.m. toestel
 
Stel Samen Start met 500 MB
 € 1080  € 0  € 1080


Ben laat zien dat je behoorlijk goedkoper uit kunt zijn dan bij moederbedrijf T-Mobile. Eva is bij Ben 132 euro voordeliger uit. In dit geval is het ook verstandiger om niet te kiezen voor het abonnement inclusief toestel. Je bent in dat geval 129 euro meer kwijt.

Profiel 3: Wim is een ‘grootverbruiker’
Met een verbruik van 1000 minuten, 100 sms en 1 GB vergeleken we de abonnementen van Vodafone en dochter hollandsnieuwe. Hierbij selecteerden we de HTC One (M8) die te koop is vanaf 522 euro bij Topprice24. Overigens heeft de HTC One (M8) bij de Graham Awards 2014 de titel 'meest innovatieve smartphone' gewonnen. Benieuwd welk abonnement hier als goedkoopste uit de bus komt?

1000 min. + 100 sms + 1 GB Jaarkosten Losse toestelprijs Totaalkosten (incl. toestel)
Sim only
 
Red Onbeperkt4G min/sms en 2 GB
 € 408  € 522  € 930
   Abonnement i.c.m. toestel
 Red Super4G Onbeperkt min/sms en 6 GB
 € 780  € 201  € 981
   Sim only
Bel/SMS/MB 550 en 1 GB en 1000 sms 
 € 561  € 522  € 1083

Hier zien we iets opmerkelijks: de sim only variant van hollandsnieuwe is duurder dan die van Vodafone. Dit komt door de extra verbruikskosten. Bij hollandsnieuwe moet je kiezen tussen 550 belminuten óf 550 sms’jes óf 550 MB. De Belwijzer adviseert daarom om er -op basis van Wim’s verbruik- extra bundels bij af te nemen. In dit geval 1000 MB en 1000 sms’jes. Waarom 1000 sms'jes zul je je misschien afvragen. Wel, daar zit een actiekorting op waardoor je die momenteel krijgt voor 1 euro. 

Conclusie

We kunnen concluderen dat een sim only abonnement met een los toestel in deze gevallen goedkoper is  dan een abonnement plus toestel. Het is daarom altijd verstandig om het goed uit te zoeken en te vergelijken voordat je een nieuw abonnement kiest. Het nadeel van een sim only abonnement is dat je vooraf een groot bedrag moet betalen voor je telefoon. Bij een abonnement i.c.m. een toestel heb je soms de keuze om dit eenmalig of maandelijks te betalen. Al is deze laatste optie in deze gevallen wel de duurste.

Bij het onderzoekje kwam ook naar voren dat niet alle providers dezelfde bundels aanbieden voor een abonnement of sim only. Zo biedt Ben bij de sim only’s meer bel-, sms- en databundels aan. Dit geldt ook voor Telfort, een 100 MB bundel kan alleen gekozen worden bij een sim only. Dat maakt appels met appels vergelijken lastig.

Mocht je een nieuwe telefoon aanschaffen, dan is het verstandig om de prijzen in de gaten te houden. Webwinkels kunnen de prijzen per dag verhogen of verlagen omdat ze te maken hebben met dagprijzen van toestellen. Om jou deze tijd te besparen zoekt de Belwijzer en/of RekeningScan dit allemaal voor je uit. Zo zie je in één oogopslag wat voor jou het voordeligste abonnement is. 

Peildatum: 31-07-14

Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.