Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Goedkoper mobiel bellen naar 0900- en 088-nummers

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Vanaf 1 juli kunt u goedkoper mobiel bellen naar bijvoorbeeld een 0900-, 088- of 0906-nummer. Vanaf deze datum mogen er geen extra kosten meer gerekend worden voor de zogeheten niet-geografische nummers. Als u dan bijvoorbeeld  naar  een 088-nummer belt, betaalt u evenveel als naar een 020-nummer*. Dit meldt toezichthouder OPTA. Nu kost een belletje naar een 0900-nummer bij sommige providers wel 1,30 euro per minuut.

Einde extra kosten
Alle nummers die beginnen met 0800, 084, 085, 087, 088, 0900, 0906, 0909, 116, 14 of 18 vallen onder de nieuwe regeling. Vanaf 1 juli kost het bellen naar zo'n nummer dus altijd evenveel als bellen naar een normaal telefoonnummer dat bijvoorbeeld met 010 of 050 begint. Daarmee komt een einde aan de extra kosten die mobiele aanbieders in rekening brengen voor het gebruik van uw mobiele telefoon als u naar betaalde informatienummers belt. Dit betekent dus niet dat het (totale) tarief voor het bellen naar een 0900-nummer evenhoog is als voor het bellen naar een 010 of 0595 (geografisch) nummer.

Voorbeelden
Stel u betaalt voor het bellen naar geografische nummers 3 cent per minuut (bij alle providers is dit een binnenbundeltarief). Dan is na 1 juli het bellen naar een 088-nummer ook 3 cent per minuut. Net als naar een 020 (of 0595) nummer.

Voor het bellen naar een 0900-nummer komt hier altijd nog het tarief van de dienst bij ('dit gesprek kost 80 cent per minuut, plus de kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon').Na 1 juli betaalt u in dit voorbeeld dus 83 cent per minuut voor het bellen met uw mobiel naar dat nummer.

0800-nummers
Partijen met 0800-nummers zullen ook minder aan providers hoeven te betalen. Deze nummers zijn gratis voor degene die belt, omdat de aanbieder van het 0800-nummer voor de verbinding betaalt. Op dit moment kost het hun gemiddeld 25 cent per minuut om gebeld te worden. Als de regeling ingaat zullen providers niet meer mogen vragen dan het gemiddelde tarief dat consumenten betalen voor het bellen naar geografische nummers. 'Hierdoor wordt het aanbieden van gratis service via een 0800 nummer voor bedrijven en (overheidsinstellingen) veel goedkoper,'  aldus OPTA.

* De kosten voor het bellen naar een 088-nummer hangen af van uw aanbieder, abonnementsvorm of het bellen met een vaste telefoon of mobiele telefoon. Het bellen naar een 088 nummer valt soms buiten uw belbundel. Dit kan zowel bij vaste telefonie als bij mobiele telefonie het geval zijn.

Lees ook: Mobiel naar 0900-nummers bellen

Geactualiseerd: woensdag 17 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.