Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Alles over toestellease

Vanaf 7 mei 2014 bestaat deze vorm van het huren van een mobiele telefoon niet meer.

Geschiedenis toestellease

Sinds begin 2012 kreeg je bij een aantal mobiele telefonie aanbieders geen toestel meer als je een abonnement afsloot. Je kon wel een toestel leasen. Jongerenprovider Hi begon in maart als eerste met toestellease, Telfort volgde in april en KPN eind juli. In de tweede helft van 2013 was Telfort nog de enige provider met toestellease. Op 7 mei 2014 stopt ook deze provider met de constructie waarbij klanten toestellen leasen. Hiermee is definitief het doek gevallen voor deze weinig populaire abonnementsvorm.

Wat houdt toestellease in?

Leasen is eigenlijk een soort huren. Je betaalt een vast bedrag per maand, afhankelijk van het toestel en je wordt geen eigenaar. Het is mogelijk om een toestel voor 1 of 2 jaar te leasen. Iedere aanbieder heeft zo haar eigen voorwaarden. Maar altijd is het toestel verzekerd en moet het gerepareerd worden, dan krijg je binnen 1 dag een leentoestel. Je kiest zelf welk toestel je wilt leasen, en daarmee ook het bedrag dat je per maand kwijt bent aan je toestel. Als het abonnement afloopt, kun je je toestel omruilen, inleveren of overnemen.

Hoe was het tot nu toe geregeld?

Er bestaat een koppeling tussen toestel en belminuten of belminuten en/of internet. Dat betekent dat je bij een nieuw mobiel abonnement met nieuwe telefoon het toestel 'gratis' krijgt. In feite betekent het dat je het toestel koopt en gedurende de contractstermijn afbetaalt, want in je maandbedrag zitten de kosten verwerkt. En voor de nieuwste smartphone moet je vaak ook nog eens een flink bedrag vooraf bijbetalen.

KPN: toestellease

Bij KPN (tot 1-7-2013) Hi (tot 2-9-2013) en Telfort (tot 7-5-2014) huur (lease) je je toestel. Er is geen koppeling meer tussen toestel en belminuten of belminuten en/of internet. Hi heeft deze constructie bedacht voor al haar Hi Messaging abonnementen vanaf 12 maart 2012. Bij Telfort geldt toestellease vanaf 16 april voor alle abonnementen die je afsluit met een mobiele telefoon. Hi richt zich vooral op jongeren die altijd online willen zijn en nooit zonder telefoon willen zitten, terwijl Telfort zich meer richt op (veel)bellers.

KPN en Hi stoppen in 2013 alweer; Telfort in 2014 

KPN is op 1 juli 2013 alweer gestopt met toestellease en is teruggegaan naar de oude constructie waarbij toestellen gelinkt zijn aan de abonnementen en afbetaald moeten worden gedurende de looptijd van het contract. Hi is het voorbeeld van het moederbedrijf gevolgd en er per 2 september 2013 mee gestopt. Telfort stopt er als laatste mee op 7 mei 2014. 

Uitgangspunt bij leasen is dat je je toestel inlevert aan het einde van de looptijd en een nieuw toestel uitzoekt, waardoor je altijd de nieuwste telefoon heeft. Het leasen van een mobiele telefoon als de iPhone 4S of de Samsung Galaxy S III i9300, betekent dat je het toestel huurt voor een bepaald maandelijks bedrag. Het toestel is dus niet van jou.

Het in bezit krijgen van het toestel is wel mogelijk aan het einde van de contractsperiode (1 of 2 jaar): dan koop je voor een bepaald bedrag je telefoon af. Als algemene regel zeggen de providers dat de prijs voor het toestel gelijk ligt aan de dan geldende tweedehandswaarde. Het contract dat je afsluit is inclusief de kosten voor de telefoon, dus je kunt niet na een paar maanden opeens een andere telefoon uitzoeken, omdat je voordeliger uit wilt zijn.

Nooit zonder toestel

Hi heeft aan de toestellease een 24-uur service gekoppeld. Ook Telfort belooft een monteur binnen 24 uur en bij KPN heb je binnen 24 uur een gerepareerd toestel of een tijdelijk leentoestel. (Water)schade, diefstal en verlies vallen niet onder de toestelservice. Alles wat door jouw schuld komt, is uitgesloten van de toestelservice. Wil je de risico's verkleinen, dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Daarbij geldt een eigen risico.

Na afloop van de contractsperiode

Wanneer je contract is afgelopen, kun je drie dingen doen met je leasetoestel: omruilen, inleveren of overnemen. Als je omruilt dan kies je dus weer voor een abonnement bij je provider waar je met je nieuwe telefoon opnieuw 1 of 2 jaar aan 'vast' zit. Bij inleveren worden er wel een paar eisen gesteld aan de telefoon: hij moet 'aan' kunnen, je moet ermee kunnen bellen en mag alleen 'normaal' versleten zijn. Anders krijg je een boete van 30 euro. Voor het overnemen betaal je de op dat moment geldende marktprijs voor het betreffende gebruikte toestel. Ter indicatie: 35% voor 1 jaar oude toestellen, 15% voor 2 jaar oude toestellen.

Goedkoper of duurder uit?

Bellen.com concludeerde begin mei 2012 dat de leaseconstructie met name bij net uitgebrachte luxe toestellen voordelig kan uitpakken. Je kiest namelijk zelf je MB’s, minuten en toestel en betaalt niet voor wat je niet nodig hebt.

Voordelen toestellease

  • Nooit vooraf bijbetalen voor je toestel
  • Kosten zijn transparanter
  • Meer invloed op maandelijkse kosten
  • Altijd een werkend toestel dankzij de 24-uur service
  • Geen koppeling meer tussen toestel en belminuten of belminuten en/of internet
  • Je hoeft geen belbundel te nemen
  • Bij Hi al een (basis)toestel vanaf 0 euro per maand
  • Na afloop toestel kosteloos omruilen voor nieuw toestel of inleveren

Nadelen toestellease

  • Je bent geen eigenaar van het toestel
  • Bij overnemen betaal je na 1 jaar ca. 35% van de nieuwwaarde; ca. 15% na 2 jaar
  • Halverwege looptijd goedkoper of duurder toestel is niet mogelijk
  • Service geldt alleen binnen Nederland
  • Lees goed de kleine lettertjes i.v.m. defecten toestel

Geactualiseerd: dinsdag 1 augustus 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.