Nummerinformatiediensten, de opvolgers van 118

Geactualiseerd: 30-01-2015

Bellen naar 18xy: waar je zoal op moet letten

  • Opvraagbare nummers: het aantal nummers dat je in één gesprek kunt opvragen
  • Operator: je kunt doorvragen als het nummer niet direct gevonden wordt
  • Sms: als je vanaf een mobiel belt, ontvang je het nummer per sms

Let op: na het doorverbinden betaal je nog steeds het tarief van de nummerinformatiedienst!

Nummer Bedrijfsnaam Opvraagbare nummers Operator SMS Tarief*
1850 1850 BV 1 Telefonist Ja € 0,90 p/min**
1888 KPN 1 Telefonist Ja € 0,90 p/min (starttarief € 0,0454)

* plus de eventuele kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon | ** afrekening per seconde

Historie nummer informatiediensten

Wie voor 1 april 2007 een telefoonnummer zocht, kon terecht bij het nummer 118. Deze dienst is stopgezet als gevolg van een beslissing van het Ministerie van Economische Zaken om de concurrentie te bevorderen. Ter vervanging van 118 zijn informatienummers toegekend die allemaal beginnen met 18  (18xy). Van de 99 beschikbare nummers zijn er begin 2015 nog maar een paar in gebruik. Naast deze viercijferige nummers, zijn er ook informatiediensten die gebruik maken van achtcijferige 0900-nummers.

De nummerinformatiemarkt is verdeeld over 2 grote spelers. Te weten 1850 en 1888. 1850 Nummerinformatie is de grootste onafhankelijke nummerinformatiedienst van Nederland. 1888 is de nummerinformatiedienst van KPN. 0900-8008 was de dienst van KPN waar per gesprek afgerekend werd. Deze dienst is in januari 2014 geruisloos gestopt.

KPN wil af van de verplichting om zowel de papieren telefoongids als de nummerinformatiedienst 1888 in de lucht te houden. Dit soort diensten wordt snel minder populair, zegt KPN. In 2010 werd er nog 11 miljoen keer gebeld om een telefoonnummer op te vragen. In 2013 nog 5 miljoen keer. Minister Kamp van Economische Zaken heeft laten onderzoeken of er voldoende alternatieven zijn voor de nummerinformatiediensten. En die zijn er, op 7 november 2014 schrijft hij dat hij de Telecommunicatiewet gaat wijzigen. Per 21 februari 2015 hoeft KPN niet langer én de papieren telefoongids en een telefonische informatiedienst aan te bieden. Lees hier de brief over de Universele dienst: gedrukte en elektronische telefoongids en abonnee informatiedienst.

18xy nummers zijn primair gericht op het geven van nummerinformatie, dit is wettelijk zo geregeld. 1850 heeft verzocht om die voorwaarde aan te passen. Het woordje primair zit hun danig in de weg, de 18xy diensten zouden namelijk veel meer informatie kunnen geven (bijvoorbeeld openingstijden, aanvangstijden en informatie over locaties etc.) en dat mag nu niet. Voorstel (begin 2015) van het ministerie van Economische Zaken is om het woordje primair te verwijderen, later in 2015 moet blijken of dit uitgevoerd wordt. De kans is groot dat dit wel gaat gebeuren. Hierdoor wordt het uitbaten van een 18xy nummer wellicht ook weer interessant voor andere partijen.

Extra informatie

De aanbieders gebruiken verschillende databases. De kwaliteit van de dienst wordt bepaald door de volledigheid en actualiteit hiervan. Zakelijke bellers die verkorte kiesnummers gebruiken, moeten een extra "0" kiezen. In de vergelijking zijn geen 18xy nummers opgenomen die uitsluitend door eigen abonnees gebeld kunnen/konden worden. 

De dienst is grotendeels overbodig geworden door de snelle groei van informatieverstrekking via internettoepassingen en de opkomst van alternatieve communicatiemethoden zoals e-mail en WhatsApp. Ook het feit dat veel mensen hun (mobiele) telefoonnummers niet langer kenbaar willen maken, hebben geleid tot een snel afnemend belang van de nummerinformatiedienst. Ditzelfde geldt eigenlijk voor de papieren telefoongids.

Opvragen nummers buitenland

KPN bood de mogelijkheid om via 1889 nummers in het buitenland op te vragen en eventueel te worden doorverbonden. Per 1 januari 2015 is deze mogelijkheid komen te vervallen.