Nummerinformatiediensten, de opvolgers van 118

Geactualiseerd: 21-02-2014

Bellen naar 18xy: waar je zoal op moet letten

  • Opvraagbare nummers: het aantal nummers dat je in één gesprek kunt opvragen
  • Operator: je kunt doorvragen als het nummer niet direct gevonden wordt
  • Sms: als je vanaf een mobiel belt, ontvang je het nummer per sms

Let op: na het doorverbinden betaal je nog steeds het tarief van de nummerinformatiedienst!

Nummer Bedrijfsnaam Opvraagbare nummers Operator SMS Tarief*
1850 1850 BV 1 Telefonist Ja € 0,90 p/min**
1888 KPN 1 Telefonist Ja € 0,90 p/min

* plus de eventuele kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon | ** afrekening per seconde

Historie nummer informatiediensten

Wie voor 1 april 2007 een telefoonnummer zocht, kon terecht bij het nummer 118. Deze dienst is stopgezet als gevolg van een beslissing van het Ministerie van Economische Zaken om de concurrentie te bevorderen. Ter vervanging van 118 zijn informatienummers toegekend (18xy). Naast deze viercijferige nummers, zijn er ook informatiediensten die gebruik maken van achtcijferige 0900-nummers.

De nummerinformatiemarkt is verdeeld over 2 grote spelers. Te weten 1850 en 1888. 1850 Nummerinformatie is de grootste onafhankelijke nummerinformatiedienst van Nederland. 1888 is de nummerinformatiedienst van KPN. 0900-8008 is de dienst van KPN waar per gesprek afgerekend wordt. Het lijkt er op alsof deze dienst in januari 2014 gestopt is.

KPN wil af van de verplichting om de nummerinformatiedienst 1888 in de lucht te houden. De dienst wordt snel minder populair, zegt KPN. In 2010 werd er nog 11 miljoen keer gebeld om een telefoonnummer op te vragen. In 2013 nog 5 miljoen keer. Minister Kamp van Economische Zaken laat nu onderzoeken of er voldoende alternatieven zijn voor de nummerinformatiedienst. Hij verwacht in de zomer van 2014 de resultaten.

Extra informatie

De aanbieders gebruiken verschillende databases. De kwaliteit van de dienst wordt bepaald door de volledigheid en actualiteit hiervan. Zakelijke bellers die verkorte kiesnummers gebruiken, moeten een extra "0" kiezen. In de vergelijking zijn geen nummers opgenomen die uitsluitend door eigen abonnees gebeld kunnen/konden worden. Van de 99 beschikbare nummers zijn er nog maar een paar in gebruik. 

De dienst is grotendeels overbodig geworden door de snelle groei van informatieverstrekking via internettoepassingen en de opkomst van alternatieve communicatiemethoden zoals e-mail en WhatsApp. Ook het feit dat veel mensen hun (mobiele) telefoonnummers niet langer kenbaar willen maken, hebben geleid tot een snel afnemend belang van de nummerinformatiedienst. Ditzelfde geldt eigenlijk voor de papieren telefoongids.

Opvragen nummers buitenland

KPN biedt de mogelijkheid om via 1889 nummers in het buitenland op te vragen en eventueel te worden doorverbonden. Dit kost € 0,80 per minuut plus de eventuele kosten voor bellen met mobiel.