Mobiel bellen in het buitenland

Geactualiseerd: 22-02-2013

Wat is roaming?

Roaming is je mobiele telefoon op een ander netwerk dan je eigen netwerk gebruiken. En dan hebben we het al snel over gebruik en verbruik in het buitenland, in Nederland kun je alleen je eigen netwerk gebruiken. Wie buitenlandse reizen maakt en de mobiele telefoon gebruikt, kan rekenen op een (toren)hoge telecomfactuur. De internationale operators sluiten contracten met elkaar af voor het doorsturen van gesprekken over hun eigen netwerken, waarbij de kosten worden doorberekend aan de klant.

Wat zijn de kosten zelf voor mobiel bellen in het buitenland?

Wat is roaming Je betaalt het tarief van de lokale telecomprovider waar je op dat moment gebruik van maakt. In het buitenland zoekt je mobiele telefoon automatisch naar het beschikbare netwerk, waar je eigen telecomprovider een overeenkomst mee heeft. De belkosten zijn dan afhankelijk van de tarieven van deze buitenlandse telecomprovider. Binnen de EU geldt een eenheidstarief. Daarbuiten kunnen grote verschillen bestaan.

Wat zijn de kosten voor gebeld worden in het buitenland?

Je betaalt in principe vanaf de Nederlandse grens tot je toestel in het buitenland. Diegene die je vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Op deze manier wordt de beller tegen ongewenst hoge belkosten beschermd. Immers, hij hoeft niet te weten of je in Tiel of Timboektoe bent!

Wat de tarieven exact zijn om te bellen en/of gebeld te worden, is afhankelijk van het abonnement en het land. Je kunt hier zien wat het bellen met je mobieltje in het buitenland kost.

Europese Unie

Jarenlang heeft de Europese Commissie geprobeerd de prijzen van mobiel bellen omlaag te krijgen. In juli 2006 is voorgesteld maximumtarieven in te voeren voor gsm-gesprekken in de Europese Unie. De roamingverordening is uiteindelijk op 30 juni 2007 in werking getreden, waardoor consumenten in de hele EU profiteren van lagere tarieven. Elk jaar op 1 juli worden nieuwe (lagere) prijzen afgedwongen, totdat de roamingtarieven in de pas lopen met de nationale tarieven.

Goedkoper in en vanuit het buitenland bellen met eigen mobiel

Via WiFi contact leggen is de goedkoopste en makkelijkste optie. Om te kunnen bellen moet er wel redelijk snel internet beschikbaar zijn. Skype-gebruikers kunnen op Jiwire.com zoeken waar in het vakantieland de dichtstbijzijnde Wifi-hotspot zit en nemen hun laptop of smartphone mee. Vooraf wat geld storten om SkypeOut te mogen gebruiken en je belt voor een paar cent per minuut. En als dat nog te duur is, biedt Voipbuster.com onder bepaalde omstandigheden zelfs gratis bellen. Bijvoorbeeld vanuit Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje naar Nederlandse vaste lijnen.

Geen laptop bij de hand, maar wel een gewone mobiele telefoon? Dat is al toereikend om goedkoop mobiel internationaal te bellen. Meld je bij, bijvoorbeeld, Jajah.com aan en stort een prepaid-tegoed.

Andere opties zijn in het vakantieland zélf een prepaidkaart te kopen van een lokale mobiele aanbieder, of een belkaart aan te schaffen. Zoek in ieder geval op wat je betaalt met je Nederlandse mobiel vanuit het buitenland.

Er zijn enkele -veelal Europese- maatschappijen die het mogelijk maken goedkoper te bellen in en vanuit het buitenland. Maar misschien heeft je eigen provider ook wel interessante vakantie-aanbiedingen. Zo heeft Vodafone Alles-in-1 op Reis, T-Mobile Grenzeloos en KPN OpReis.

Technos, Internationale Simkaart

Met de Internationale simkaart bespaart je geld wanneer je in het buitenland bent: je wordt gratis gebeld in 60 landen; je betaalt lage tarieven voor uw uitgaande gesprekken en er zijn geen abonnementskosten. Je krijgt een mobiel nummer uit Estland. De persoon door wie je gebeld wordt betaalt, afhankelijk van de aanbieder, 21 tot 60 cent per minuut. Je ontvangt een nieuwe simkaart met een nieuw telefoonnummer. Je kunt de simkaart van Technos jarenlang gebruiken en er zijn geen abonnementskosten aan verbonden. Je kunt de simkaart online bestellen en je ontvangt deze binnen 2 tot 3 dagen.

Budget Phone Company: Budget Phone Card

De Budget Phone Card is een telefoonkaart waarmee je tegen superlage tarieven belt. De kaart is vanaf je mobiele telefoon met abonnement te gebruiken in de volgende landen: België, Duitsland, Denemarken, Engeland, Finland, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië en Zwitserland. De kaart is overigens ook te gebruiken vanuit telefooncellen in meer dan 20 landen in Europa en in Australië. De kaart is met name interessant voor vakantiegangers naar bovengenoemde landen én die een abonnement hebben bij een mobiele provider die daar hogere tarieven hanteert. Je belt eerst een gratis inbelnummer en toetst vervolgens een pinnummer in. Daardoor betaal je niets aan je mobiele provider en profiteert lekker van zeer lage tarieven. Inbelnummer, pinnummer en instructies vind je op de kaart.

Let op: Abonnees van alle providers kunnen de gratis inbelnummers gebruiken, behalve abonnees van T-Mobile en Telfort. Deze aanbieders rekenen namelijk een toeslag op gratis inbelnummers. Wijzigingen voorbehouden.

TrendCall: TrendCall SIM-kaart

TrendCall is ontstaan in 2004 en biedt mobiel bellen in binnen en buitenland aan op het netwerk van KPN en de aangesloten roaming partners (buitenlandse operators) voor gesprekken in het buitenland. De abonnementen van TrendCall zijn interessant voor particulieren en bedrijven voor wie een aanzienlijk deel van de telefoonrekening bestaat uit bellen naar en in het buitenland. TrendCall werkt met standaard Nederlandse simkaarten, waardoor de abonnementen van TrendCall bijzonder geschikt zijn voor wie in zowel binnen-als buitenland op één en hetzelfde nummer bereikbaar wil zijn zonder de achterblijvers op kosten te jagen. Het enige dat je nodig heeft, is een TrendCall SIM-kaart en een standaard mobiele GSM telefoon zonder simlock. TrendCall biedt verschillende abonnementen aan.