Mobiel bellen in het buitenland

Geactualiseerd: 09-03-2015

Wat is roaming?

Roaming is je mobiele telefoon op een ander netwerk dan je eigen netwerk gebruiken. En dan hebben we het al snel over gebruik en verbruik in het buitenland, in Nederland kun je alleen je eigen netwerk gebruiken. Wie buitenlandse reizen maakt en de mobiele telefoon gebruikt, kan vaak rekenen op een hoge telecomfactuur. De internationale operators sluiten contracten met elkaar af voor het doorsturen van gesprekken en data over hun eigen netwerken, waarbij de kosten worden doorberekend aan de klant. 

Gelukkig is er de afgelopen jaren veel verbeterd, want de meeste schrikbarend hoge tarieven zijn tegenwoordig verleden tijd. Europese wetgeving heeft ervoor gezorgd dat je binnen de EU-landen voor een redelijk tarief kunt internetten en bovendien bieden providers steeds vaker internetbundels voor het buitenland aan.

Wil je ervaringen over roaming uitwisselen of vragen stellen aan andere bezoekers? Kijk dan op ons forum bellen vanuit het buitenland.

Wat zijn de kosten voor mobiel bellen in het buitenland?

Wat is roaming Je betaalt het tarief van de lokale telecomprovider waar je op dat moment gebruik van maakt. In het buitenland zoekt je mobiele telefoon automatisch naar het beschikbare netwerk, waar je eigen telecomprovider een overeenkomst mee heeft. 
De belkosten zijn dan afhankelijk van de tarieven van deze buitenlandse telecomprovider. 

Bel je naar een Nederlands mobiel nummer dat zich in hetzelfde buitenland bevindt, dan betaal jij het tarief voor bellen naar Nederland. Degene die gebeld wordt betaalt voor het ontvangen van het gesprek. Tip: Je kunt vaak beter sms'en (of whatsappen) dan bellen naar Nederlandse mobiele telefoons in het buitenland. Dit is aanmerkelijk goedkoper en de ontvanger betaalt helemaal niets voor het ontvangen van een sms!

Wat zijn de kosten voor gebeld worden in het buitenland?

Je betaalt in principe vanaf de Nederlandse grens tot je toestel in het buitenland. Diegene die je vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Op deze manier wordt de beller tegen ongewenst hoge belkosten beschermd. Immers, hij hoeft niet te weten of je in Tiel of Timboektoe bent! Wat de tarieven exact zijn om te bellen en/of gebeld te worden, is afhankelijk van het abonnement en het land. Je kunt hier zien wat het bellen met je mobieltje in het buitenland kost.

Roamingkosten binnen de EU

Jarenlang heeft de Europese Commissie geprobeerd de prijzen van mobiel bellen omlaag te krijgen. In juli 2006 is voorgesteld maximumtarieven voor bellen en sms'en in te voeren in de Europese Unie. De Roamingverordening is in 2007 in werking getreden, waardoor consumenten in de EU profiteren van lagere tarieven. Elk jaar op 1 juli worden nieuwe (lagere) prijzen afgedwongen, totdat de roamingtarieven in de pas lopen met de nationale tarieven. Ook zijn er afspraken gemaakt over het geven van informatie over de tarieven die in het buitenland gelden. Die informatie ontvang je bijvoorbeeld via een sms'je.In de zomer van 2012 zijn er voor het eerst maximumtarieven voor mobiel internet vastgesteld. Per 1 juli 2014 betaal je in de EU nog maar 24 eurocent per MB. Zelf bellen binnen de EU kost 23 eurocent per minuut en gebeld worden kost 6 eurocent. Voor een sms-bericht betaal je nog maar 7 eurocent. In 2015 gaat dit nog verder naar beneden. De bedoeling was dat in 2015 de 'thuistarieven' en de roamingtarieven gelijk getrokken zouden gaan worden, je betaalt dan in Nederland hetzelfde als in het buitenland. Dit is uitgesteld door de Europese lidstaten, 2018 wordt nu genoemd als nieuw einddatum voor de roamingtarieven in de EU.

Zelf roamingprovider kiezen

Je mag vanaf 1 juli 2014 zelf kiezen via welke provider je in het buitenland wilt roamen. Door deze alternatieve roaming kun je nog goedkoper uit zijn tijdens je verblijf in de EU, want je profiteert van lokale tarieven of kiest voor een alternatieve Nederlandse provider met gunstiger tarieven. Roaming binnen de EU via een andere provider kan op 2 manieren: Je sluit een roamingabonnement af bij een andere provider in Nederland (Alternatieve Roaming Provider) of je koopt ter plekke een databundel van een provider in jouw vakantieland binnen de EU voor gebruik van mobiel internet in dat land (Local Breakout). Helaas is er nog geen partij die deze mogelijkheid bied

Optie 1: Sluit een roamingabonnement in Nederland af (ARP)

Je kunt een roamingabonnement afsluiten bij een andere provider in Nederland. Zodra je in de EU en enkele andere landen buiten Nederland belt, sms’t of internet met je huidige telefoon en telefoonnummer gaat dat automatisch via het netwerk van de door jou vooraf gekozen roamingprovider. Alle kosten die je dan maakt, worden in rekening gebracht door die andere provider. Je krijgt van die partij dus een aparte factuur. Je contract met je huidige provider voor het gebruik van je mobiel in Nederland blijft in stand. Er zijn half juli 2014 nog geen providers die dit aanbieden. 

Voorbeeld:
Je normale abonnement loopt bij Tele2, maar je sluit bij T-Mobile NL een apart roaming-abonnement af. Alle belminuten, sms’jes en data die je in Nederland verbruikt, reken je gewoon bij Tele2 af. Maar zodra je de grens over gaat en in de EU-landen buiten Nederland belt of data verbruikt, reken je af via de gekozen roamingprovider. Je krijgt naast je Tele2-factuur dus ook een aparte factuur van T-Mobile NL voor de kosten die je in het buitenland hebt gemaakt. Deze oplossing is handig voor mensen die regelmatig in het buitenland zijn of in de grensstreek wonen: zodra je de grens overgaat, schakel je automatisch over op het roamingabonnement van de alternatieve provider. Deze oplossing wordt ARP (Alternatieve Roaming Provider) genoemd. Je sluit bij de ARP een abonnement af voor alleen data of voor de combinatie bellen/sms/data.

Optie 2: Koop een databundel bij een buitenlandse provider (LBO)

Je koopt ter plekke eenmalig een databundel van een provider in jouw vakantieland binnen de EU voor gebruik van mobiel internet in dat land. Je kunt dan internetten tegen lokale tarieven. Dit kan met behoud van je eigen telefoonnummer én zonder contract af te sluiten bij die provider. Bellen en sms’en op je vakantieadres blijf je doen via je eigen Nederlandse provider.Vanaf 1 juli moet het makkelijker worden om zo’n lokaal tegoed te kopen. Het gaat om een eenmalig prepaidtegoed, dat je bij een buitenlandse provider koopt, bijvoorbeeld T-Mobile Duitsland of Vodafone Italië. Je krijgt dus geen factuur van deze buitenlandse provider, maar rekent eenmalig af. Zodra het datategoed op is, koop je weer nieuw tegoed. Je zit dus niet vast aan een langlopend contract en je betaalt alleen voor de MB’s die je verbruikt. Bellen en sms’en blijf je doen via je Nederlandse provider. Deze tweede optie wordt ook wel Local Breakout (LBO) genoemd. Je gebruikt alleen data van de buitenlandse provider, maar spraak en sms blijven via je eigen Nederlandse provider lopen.

In welke landen gelden maximumtarieven voor roaming?

De maximumtarieven zijn alleen in de 28 landen van de Europese Unie geldig. Dit zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Kroatië. Niet elk land in Europa is lid van de Europese Unie.

Veel bezochte (Europese) landen waar de nieuwe maximumtarieven niet gelden, zijn: Zwitserland, Noorwegen, Turkije, Liechtenstein, IJsland, Monaco. Buiten de Europese Unie gelden dus geen maximumtarieven voor het gebruik van uw mobiel. Let op: deze kosten kunnen soms schrikbarend hoog zijn!

Datalimiet bij het gebruik van internet op je mobiel

Voor het gebruik van internet op je mobiel in het buitenland geldt wereldwijd een datalimiet van ongeveer 50 euro exclusief btw per maand. De datalimiet houdt in dat als je verbruik rond de 80% van dat bedrag zit, je een waarschuwingsbericht krijgt van je aanbieder. Bijvoorbeeld via sms. Zodra je 100% van de datalimiet hebt bereikt wordt de dienst stop gezet. Je kunt dan geen gebruik meer maken van internet op je mobiel. Wil je toch gebruik maken van de dienst, dan kun je een bericht sturen naar je aanbieder en vragen om wel weer gebruik te kunnen maken van mobiel internet.

Let op: Gebruik maken van een beschikbaar wifi-netwerk kan altijd. Ook als de dienst door je aanbieder is stopgezet.

Je kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten. Dit regel je met je aanbieder. Of een hoger of lager datalimiet met je aanbieder afspreken. Let wel op dat je na de periode waarin je de limiet hebtt uitgezet, deze weer aanzet. Zo voorkom je verrassingen tijdens een andere vakantie.

Goedkoper in en vanuit het buitenland bellen met eigen mobiel

Via wifi contact leggen is de goedkoopste en makkelijkste optie. Om te kunnen bellen moet er wel redelijk snel internet beschikbaar zijn. Skype of Viber-gebruikers kunnen via speciale apps zoeken waar in het vakantieland de dichtstbijzijnde Wifi-hotspot zit, bijvoorbeeld met Free Wi-Fi Finder. Vooraf wat geld storten om SkypeOut te mogen gebruiken en je belt voor een paar cent per minuut. En als dat nog te duur is, biedt Voipbuster.com onder bepaalde omstandigheden zelfs gratis bellen. Bijvoorbeeld vanuit Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje naar Nederlandse vaste lijnen. Geen laptop bij de hand, maar wel een gewone mobiele telefoon met internettoegang? Meld je, bijvoorbeeld bij Onesuite.com of VOIP Connections, aan en stort een (prepaid-)tegoed. Dit tegoed wordt gebruikt om via het internet te bellen.

Andere opties zijn in het vakantieland zélf een prepaidkaart te kopen van een lokale mobiele aanbieder, of een belkaart aan te schaffen. Zoek in ieder geval op wat je betaalt met je Nederlandse mobiel vanuit het buitenland.

Er zijn enkele -veelal Europese- maatschappijen die het mogelijk maken goedkoper te bellen in en vanuit het buitenland. Maar misschien heeft je eigen provider ook wel interessante vakantiebundels. Zo heeft Vodafone Alles-in-1 op Reis, T-Mobile Grenzeloos en KPN OpReis. Zij hebben in 2014 hun aanbod aangepast:

- T-Mobile: voor  €1,95 krijg je 20 MB en voor 25 euro heb je 500 MB te verstoken.
- KPN internetbundel: voor € 2,50 heb je 50 MB binnen de EU en voor 10 euro mag je 200 MB verbruiken.
- Vodafone heeft 2 vakantiebundels: voor 2 en voor 4 euro mag je op een dag respectievelijk  20 / 100 belminuten, 20 / 100 sms’jes en 35 / 100 MB verbruiken.

Alternatieven

Technos - Met de Internationale simkaart bespaar je geld wanneer je in het buitenland bent: je wordt gratis gebeld in 60 landen; je betaalt lage tarieven voor uw uitgaande gesprekken en er zijn geen abonnementskosten. Je krijgt een mobiel nummer uit Estland. De persoon door wie je gebeld wordt betaalt, afhankelijk van de aanbieder, 21 tot 60 cent per minuut. Je ontvangt een nieuwe simkaart met een nieuw telefoonnummer. Je kunt de simkaart van Technos jarenlang gebruiken en er zijn geen abonnementskosten aan verbonden.

TrendCall - De abonnementen van TrendCall zijn interessant voor particulieren en bedrijven voor wie een aanzienlijk deel van de telefoonrekening bestaat uit bellen naar en in het buitenland. TrendCall werkt met standaard Nederlandse simkaarten, waardoor de abonnementen van TrendCall geschikt zijn voor wie in zowel binnen-als buitenland op één en hetzelfde nummer bereikbaar wil zijn zonder de achterblijvers op kosten te jagen. Het enige dat je nodig hebt, is een mobiele telefoon zonder simlock. TrendCall biedt verschillende abonnementen aan.

Vodafone Plus - Dit abonnement heeft een relatief hoog maandbedrag (€ 85 per maand zonder toestel),  maar je krijgt 2 GB data die je ook over de grens kunt gebruiken. Onbeperkt bellen en sms'en in Nederland en buitenland (de 43 voordeellanden), plus 100 belminuten om naar het buitenland te bellen.

T-Mobile Stel Samen - Bij dit abonnement krijg je standaard 120 minuten om te bellen in de EU. Voor € 25 kun je onbeperkt bellen in de EU.